Biografia lingüística del català

La meva relació amb el català es remunta des del meu naixement. Els meus pares sempre m’han parlat en català i jo amb ells. La meva mare, tot i ser de fora de Catalunya, el va aprendre i sempre m’ha ajudat en la meva formació amb la llengua.

Tota la família materna és de la Rioja, i a l’estiu sempre aprofitem per a fer una visita. Amb ells parlo el castellà. I amb la família paterna, sempre parlem en català tant a la ciutat de Barcelona on he viscut els vint-i-sis anys, com quan estiuejava de petit al poble de Sant Antoni de Vilamajor.

En totes les meves etapes educatives he après a parlar, escriure i relacionar-me en català. Tant als parvularis del Xerric-Xerrac i el Niu com a l’escola de Jesuïtes Casp em comunicava amb els amics, companys i professorat en català. Recordo molt positivament a primer d’E.S.O. quan a l’assignatura de català ens havíem de llegir el Mecanoscrit del Segon Origen. Aquest llibre va ser escrit pel mateix escriptor que la lectura que estem fent actualment en aquesta assignatura, Manuel de Pedrolo i estic intrigat sobre si gaudiré tant o més que aquella lectura.

Des dels vuit anys que vaig entrar a un agrupament escolta i guia de Barcelona on infants, joves i monitors parlàvem en català durant les activitats que portàvem a terme tots els dissabtes a les tardes, excursions de caps de setmana per Catalunya o durant els campaments d’hivern, primavera o d’estiu on convivíem en grup per la natura.

Exceptuant les assignatures específiques en algun curs d’anglès i de castellà, al llarg de tots els estudis post-obligatoris realitzats també han estat en català i m’han ajudat a escriure com parlar millor el català.

Altres persones que m’he comunicat en català al llarg dels anys i que segueixo compartint trobades han estat els amics dels meus pares. De petits, un cop al mes, fèiem sortides a la muntanya sobretot i tant els adults com els fills ens relacionàvem mitjançant el català.

Per acabar, m’agradaria explicar que la lectura de llibres en català no sempre ha estat positiva al llarg de tots aquests anys. Des de ben petit, la meva mare em regala un llibre en català per la Diada de Sant Jordi. No sempre he llegit llibres al llarg d’un any, de fet recordo un cop acabada l’escola i vaig començar a cursar un grau superior d’informàtica només em vaig llegir el llibre regalat per la mare per Sant Jordi.Leave a Reply